In Sinterklaastijd krijgen schoorstenen ruim aandacht in woord en beeld. De schoorsteen als ingang voor inkomend strooigoed en cadeautjes. als symbool voor gezelligheid en spitsvondige rijmelarij. Diezelfde schoorsteen moet de rest van het winterseizoen liefst ook zijn traditionele hoofdzaak als rookkanaal wel blijven vervullen. Betaalbaar blijven roken en dat is voor veel huishoudens een minder vrolijk makende opgave in deze sombere tijden.
Voor wie er in slaagt om helemaal van het gas af te geraken is bezit van een schoorsteen op termijn misschien ook overbodig. Voeg daar bij het groeiend aantal daken belegd met zonnepanelen en/of met extra isolerende levende groentapijten van Sedum, planten of ander lichtvoetig dakgroen en het zal duidelijk zijn dat misschien al bij het volgende bezoek ook de eens zo vertrouwde werkomgeving van de Sinterklaas en zijn pieten drastisch zal zijn verandert.
De Sint zal daar samen met zijn staf ongetwijfeld op effectieve wijze op weten te anticiperen.
Sint en zijn Pieten kunnen dan in een toekomstige variant van het traditionele kinderfeest
emmertjes tapwarmte vangen uit buitenlucht en pardoes onze woonkamers binnen gooien. Geen schoorsteen bij nodig.
Dat is een kunstje dat kabouters al onder de knie lijken te hebben, zo was althans te horen in de presentatie tijdens de drukbezochte ‘Energieke middag’ in de Borenburg op 19 november jl.
Toen als soort van sprookjesverhaal om de werking van een warmtepomp eenvoudig uit te leggen.
Voor we met zijn allen volledig ‘van het gas af’ zijn zal ongetwijfeld nog heel wat tijd verstrijken.
Er is een veelheid aan slimme maatregelen mogelijk om alvast in die richting te werken, al is er geen algemene routewijzer beschikbaar te maken die voor iedere bewoner, voor elke situatie en voor iedere beurs de ideale route oplevert.
Ons advies is derhalve: Begin met het goed in kaart brengen van je eigen energiegebruik over een wat langere periode en inventariseer de bestaande situatie in je eigen huis.
Met als devies:
Meten = Weten
Weten = Verbeteren
In de kleine brochure ‘Inzicht in je verbruik’ is meer informatie hierover te vinden en zo zijn er ook tal van (andere) handige bekende en minder bekende weetjes aan de orde gekomen tijdens de presentaties en de vragen op de ‘Energieke avonden’ van EC De Omslag.
Een deel van die weetjes is sinds kort overzichtelijk samengebracht in de brochure ‘Handige weetjes’.
Deze beide brochures geven ook een aardig inkijkje in wat er zoal aan bod komt op een ‘energieke avond’ en beide brochures zijn nu ook in digitale vorm in deze nieuwsbrief te vinden en dat is dan misschien ook al weer ‘een handig weetje’.
Vanuit de Omslag hebben wij in de komende maanden nog een tweetal ‘energieke avonden’ voor inwoners van Voerendaal in petto om zo inwoners van Voerendaal en omgeving bij het eigen Energie Transitieplan bij te staan. Als vraagbaak, als adviseurs of als coach; sommige spreken van een ‘huisfluisteraar’.
Zo kunnen wij, zo hopen wij zeer, niet alleen ‘Samen de winter door’ komen maar evenzeer in harmonie, als gemeenschap, samen over een duurzame toekomst verder bomen.
Met nieuwe energie.
(dit bericht is deels eerder verschenen als Sinterklaasrijmpje in de OnderOns uitgave van 30 november jl.)
3 gedachten over “(H)eerlijk avondje is gekomen”
Bedankt voor alle info. Een mooi initiatief. G
Zeer bruikbare informatie door deskundige mensen.
Respect voor jullie inzet!
We zijn heel blij met dit soort reacties.