Het belang van de Energiecoach.

In onze vorige nieuwsbrief en in het Onder Ons van 3 oktober hebben we een opleiding tot energiecoach onder de aandacht gebracht.

In die nieuwsbrief wordt ook inhoudelijke informatie gegeven over de opleiding.

Bij deze willen we die oproep herhalen, er zijn nog enkele plekken. Reageer snel, voor het te laat is. Meld je aan via info@deomslag.org en leer de begrippen in onderstaande foto kennen!

Ter illustratie van het belang, publiceren we een interview met een energiecoach.

EC is de energiecoach, DO is De Omslag.

Dit artikel is niet met ChatGPT of een ander AI programma tot stand gekomen. 🤔

DO; Is het nodig om als energiecoöperatie, als gemeente of als duurzaamheidsloket energiecoaches te hebben en deze te kunnen raadplegen?
EC; Jazeker wel. Elke vorm van verduurzaming begint met het vastleggen van een meetmoment.
De zogenaamde nulmeting. Zonder die nulmeting weet je niet wat de resultaten van je verduurzaming zijn. 
De meesten kunnen zo’n nulmeting niet verrrichten. Daar komt de energiecoach van pas.

DO; Wat is een nulmeting?
EC; Een nulmeting is het startpunt van een verbetertraject. Hierbij wordt de huidige situatie geïnventariseerd en vastgelegd.
Het doel van een nulmeting is om in kaart te brengen hoe de situatie er op dat moment voor staat, zodat je na de maatregelen weet, wat de opbrengst is.

DO; En daarna?
EC; Blijft het meten en de meetgegevens blijf je vergelijken met de nulmeting.
Meten is weten… gissen is missen. En we missen wat af in ons leven.
Het allerbeste is om de meetgegevens te bewaren en een database aan te leggen. Dat klinkt misschien heel hoogdravend, maar kan ook best in een schriftje. Hoofdzaak is dat je terug kunt kijken. En noteer dan meteen ook je wijzigingen.
Een energiecoach kan je helpen met het duiden van deze metingen.

DO; Heb je voorbeelden van zo’n meting?
EC; Ja, jullie hebben in het verleden daar een nieuwsbrief aan geweid.
Die nieuwsbrief is te bereiken via de volgende link.
Zonder reclame te willen maken, maar ik ken geen andere met dezelfde functionaliteit, kun je ook de spullen van HomeWizard gebruiken. De energiecoöperatie kan je met raad en daad adviseren. De kosten voor zulke apparatuur is best te overzien.
Je kunt dan de volgende informatie krijgen (zie link).
Overzicht van me zelf (ook op een smartphone te bekijken, overal ter wereld – als je internet hebt – en op elk gewenst tijdstip). Ik kan dit bij elk huisbezoek laten zien.

Bij naar beneden scrollen of vegen zie je nog veel meer.
Ook kun je deze meetgegevens naar een Excel bestand exporteren en dat is pas meten (dat verzamelen).

DO; De laatste tijd is er veel te doen rondom de afschaffing van de salderingsregeling en het oplopen van de terugverdientijd. Recent stond er zelfs een artikel in de krant dat beweerde dat de terugverdientijd zou oplopen naar boven de 10 jaar. Hoe zie jij als energiecoach dit?
EC; Ten eerste, de technische levensduur van zonnepanelen bedraagt uit huidige zicht meer dan 25 jaar, misschien zelfs wel 30 jaar of meer. De zwakke schakel in de keten is niet het paneel maar de omvormer. Wordt die omvormer niet te vaak uitgeschakeld en is die omvormer niet te vaak overbelast, gaat die ook zeker 12-15 jaar mee.
Als je dat allemaal in aanmerking neemt, is het dan zo erg dat de terugverdientijd oploopt van 5-7 jaar naar 10 jaar? dat is volgens mij helemaal niet zo dramatisch als vaak wordt voorgesteld.

Ten tweede, de salderingsregeling remt intelligente ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de doorontwikkeling van  thuis- of buurtbatterijen. 
Persoonlijk, en ja ik heb zonnepanelen, vind ik het helemaal niet dramatisch dat de salderingsregeling wegvalt.
We zullen zien dat hier in de jaren naar 2027 toe op dit gebied heel veel nieuws gaat gebeuren.

Ten derde, elk geval moet op zichzelf bekeken worden, er is geen uniform advies. De een heeft een elektrische auto, de ander niet. De een heeft al een thuisbatterij, de ander niet. De een heeft al geïsoleerd, de ander niet. Enz. enz.
M.a.w. maatwerk. Een energiecoach kan een advies op maat geven voor jouw individuele geval en kan een prognose doen naar jouw individuele terugverdientijd.
Maar zonnepanelen blijven lonend.

DO; Heb je nog tips, of beter gezegd geef eens één gouden tip?
EC; Natuurlijk heb ik best veel tips, maar ik wil op één ding wijzen.
Vanuit vroeger gebruik – en zeker de mensen die een dag en nachttarief hebben – zijn we gewend om vooral tijdens de lage tarieven elektrische energie te gaan verbruiken. In de nachtelijke uren bijvoorbeeld de wasmachine, de droger en de vaatwasser te gebruiken.
Dat moet anders: we moeten elektrische energie gaan verbruiken op momenten dat die er is, vaak rond de middag. Vooral voor mensen die zelf zonnepanelen hebben, gebruik de energie voor de meter. Als je zonnepanelen veel energie leveren, zet dan al die apparaten aan en laad evt. je auto als die er is.
Voor mensen met een dynamisch energie contract: gebruik energie als die laag in prijs is, meestal is er dan ook voldoende energie (duurzaam uit zon en wind). Hier kun je zien wanneer dat is. Dat is niet alleen kort na de middag maar ook vaak in de nachtelijke uren zo na 2:00 tot 6:00.

Een voorbeeld:

DO; Slotwoord voor de energiecoach.
EC; Ik hoop dat ik met dit korte interview de waarde van een energiecoach heb kunnen aangeven. En… we kunnen er best nog wat energiecoaches gebruiken, dus mensen meld je aan via info@deomslag.org.
Een energiecoach vervult een maatschappelijk belang. Een belangrijke taak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?