Komkommertijd voorbij

Ja de komkommertijd is voorbij, dus gaan we weer snel aan de slag.
Een niet al te lange, maar belangrijke nieuwsbrief.

Inhoud:
1. EMEC vierde feest
2. Samenwerkingsovereenkomst met Statkraft getekend
3. Aanpassingen aan de website
4. Opleidingen tot HOOM energiecoach
5. Opslag in batterijen
6. Toch een kleine windturbine?

1. EMEC (Eerste Maastrichtse Energie Coöperatie) viert 10 jarig bestaan.
Op een luchtige en fijne manier vierde EMEC op 23 augustus haar 10 jarig bestaan.
De gemeente Meerssen (ja Meersen, niet Maastricht) heeft een mooi artikel op hun
website geplaatst.

Ook de meeste Limburgse energiecoöperaties waren aanwezig en werden in volgorde van “oudste” naar “jongste” naar voren geroepen.

De “oudste” (Zuidenwind) uiterst rechts, de “jongste” (Vaals) uiterst links.

EMEC heeft een van de grotere projecten ten zuiden van het vliegveld MAA in ontwikkeling.

Zonneweide Schietecoven.

2. Samenwerking met Statkraft ondertekend.
Op 18 september heeft De Omslag de samenwerking met Statkraft ondertekend.
Daar hebben we een mooi persbericht aan geweid.

Persbericht

3. Aanpassingen op onze website.
Op een aantal punten is de website aangepast en geactualiseerd.

Op de home page zijn beneden twee klikbare plaatjes geplaatst, zie de foto.

Op het bovenste van de tweee plaatjes is de prijs bij een dynamisch kontrakt op te halen.
Je kunt je energie leverancier kiezen en vervolgens de prijs van vandaag per uur inzien.
Na 15:00 is ook de prijs van morgen in te zien.

Het onderste plaatje voert naar een website waar je de opbrengst van zonnepanelen kunt berekenen.
In het gedeelte boven de grafiek vul je de gevraagde gegevens in, dan klik je op berekenen.
Na de berekening zie je wat je zonnepanelen gaan doen. Laat de weerdata op “gemiddeld” staan.
Als je vervolgens een dag eerder klikt, zie je dat de grafiek hoger of lager wordt.
Al naar gelang de datum die je hebt ingegeven.

Op de projectenpagina hebben we bij “Energietuin Karstraat” een link naar de website van Statkraft
toegevoegd. Om dubbele en tegenstrijdige informatie te voorkomen geen eigen info.

4. Opleiding tot HOOM energiecoach.
In het Onder Ons doen we een oproep aan alle inwoner van Voerendaal om, voor diegenen die daar interesse in hebben en dit leuk vinden, een opleiding tot energiecoach te volgen.
In het verleden zijn er al, met succes energiecoaches, via HOOM getraind.

De opleiding is landelijk gecertificeerd en bestaat uit drie blokken van online thuisstudie die telkens worden afgesloten met een gezamenlijke bijeenkomst van een halve dag (4 uur).

De opleiding wordt verzorgd door de koepelorganisatie Rescoop Limburg (via HOOM).
Bij 8-12 deelnemers in totaal zal de opleiding doorgang vinden.
Meer informatie is te vinden op de volgende site.

Mensen die interesse hebben of meer willen weten: mail naar info@deomslag.org 

5. Energieopslag in batterijen.
Gezien het feit dat het huidige kabinet de salderingsregeling in 2027 wil afschaffen lijkt opslag van elektrische energie steeds dichterbij te komen.

Welke soorten batterijen komen in aanmerking?

We hebben een stuk uit het Bouw en InstallatieHub van 3 oktober doorgespit.
De link naar het complete artikel

Lithium-ion

Thuisbatterijen die gebruik maken van lithium-ion zijn vooral in vergelijking met andere batterijsoorten lekker compact, licht en worden dan ook veelvuldig toegepast. Behalve dat ze snel zijn op te laden, hebben ze een hoge energiedichtheid. Zo kunnen ze meer energie in minder ruimte opslaan dan bijvoorbeeld de loodzuurbatterijen waar we het straks over hebben. Ideaal voor gebruikers is dat er nagenoeg geen onderhoud nodig is.

Een ander voordeel is de hoge ontladingsdiepte, wat inhoudt dat een groot deel van de opgeslagen energie gebruikt kan worden en het rendement dus hoog is. Bij lithium-ion bestaat wel een risico op ontvlamming door thermische instabiliteit, maar bij correcte installatie en onder normale (gebruiks)omstandigheden kan er weinig misgaan. Lithium-ion baterijen gaan lang mee, al leidt volledige ontlading tot capaciteitsverlies en dus een verkorte levensduur.

Loodzuur

Loodzuurbatterijen maken gebruik van beproefde technologieën die al heel lang bestaan (elke auto accu). Voor gebruikers met een beperkt budget is het interessant dat deze batterijen goedkoper zijn dan bijvoorbeeld lithium-ion en dat hoge stroomsterktes mogelijk zijn. Omdat de energiedichtheid vrij laag is, zijn deze batterijen groot en zwaar. Er moet dus wel voldoende ruimte beschikbaar zijn.

Verder is de levensduur aanzienlijk korter vergeleken met veel andere batterijsoorten en loopt dit flink terug als loodzuurbatterijen te diep ontladen worden. Deze ontladingsdiepte is ook nog eens aan de lage kant, waardoor de batterijen veel vaker moeten worden opgeladen, wat de levensduur opnieuw verkort. Vanwege de giftige en gevaarlijke stoffen moet de ruimte geventileerd worden om te voorkomen dat schadelijke gassen zich ophopen. Verder is er regelmatig onderhoud nodig aan de installatie.

Zoutwater

Een redelijk nieuwe en daarnaast milieuvriendelijke manier van energieopslag -, vooral vergeleken met lithium-ion en loodzuur – is de zoutwaterbatterij. Duurzaam ook omdat de grondstoffen lokaal te vinden zijn en niet schaars zijn of uit conflictgebieden komen. Ook dit batterijtype vraagt om weinig onderhoud en ditmaal is de ontladingsdiepte zelfs bijna honderd procent. Alle opgeslagen capaciteit kan dus door de gebruiker benut worden, zonder dat er slijtage of capaciteitsverlies optreedt. Deze batterij heeft dan ook een bijzonder lange levensduur, ook weer vergeleken met de andere batterijsoorten.

Behalve dat een zoutwaterbatterij onschadelijk is voor het milieu, is deze niet ontvlambaar of ontplofbaar. Ongevaarlijk en daarom zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig of aanvullende installaties zoals ventilatie, airconditioning, of verwarming. Een nadeel is dan weer dat de energiedichtheid beperkt is, waardoor er voor zoutwaterbatterijen opnieuw veel ruimte nodig is en het gewicht hoog is. Verder gaan deze batterijen minder efficiënt om met piekstromen, waardoor zowel opladen als ontladen relatief langzaam gaat.

Gel-accu

Anders dan bij een loodzuurbatterij zit bij een gel-batterij het loodzuur als het ware ingekapseld in een gel. Dit voorkomt lekken en gasvorming, de accu hoeft niet per se rechtop te worden geplaatst en kan prima worden toegepast op bijvoorbeeld boten. Deze accusoort kent weinig zelfontlading, kan diep ontladen worden en gaat lang mee. Een gel-accu is beter bestand tegen zowel lage als hoge temperaturen dan bijvoorbeeld een loodaccu en kan doorgaans zowel binnen als buiten (uit de zon) worden geplaatst. Er is wel een geschikte oplader voor nodig. Met een reguliere oplader wordt dit accutype niet volledig opgeladen en kan de werking verslechteren. Aanvullend maximaliseer je met een goed laadsysteem de prestaties en de levensduur. Tot slot heb je bij gel-accu’s niet de risico’s op het gebied van brandbaarheid en het vrijkomen van giftige stoffen die aan thuisbatterijen met lithium-ion kleven.

Lithium-ij­zer­fos­faat thuis­bat­te­rij

Dit batterijtype is een variant van de lithium-ionbatterij die we al zijn tegengekomen. Een lithium-ijzerfosfaatbatterij (LiFePO4 of LFP) heeft een hoge energiedichtheid en kan daardoor veel energie opslaan in een relatief kleine en lichte behuizing. De levensduur is lang, er is weinig tot geen onderhoud nodig en er zijn hoge oplaad- en ontlaadsnelheden mee mogelijk. Daarnaast is het een zeer veilig batterijtype dat dankzij de hoge thermische stabiliteit veel minder gevoelig is voor bijvoorbeeld oververhitting. De batterijen zijn snel op te laden, kunnen volledig ontladen worden, presteren zeer goed onder extreme temperaturen en er zitten geen giftige zware metalen zoals lood of cadmium in, waardoor ze milieuvriendelijker zijn vergeleken met veel andere batterijsoorten.

Flow­bat­te­rij

Een jonge nog opkomende technologie is de zogeheten flowbatterij, vooral bedoeld voor grootschalige installaties. Een flowbatterij bevat twee kamers of tanks waarin zich een op water gebaseerde elektrolytvloeistof bevindt. Deze vloeistof wordt door een elektrochemische cel gepompt om energie over te dragen, zowel tijdens het opladen als het ontladen. Een membraam in deze cel zorgt ervoor dat er een uitwisseling van ionen mogelijk is, terwijl de twee vloeistoffen strikt gescheiden blijven.

Opschalen van de opslagcapaciteit kan door grotere opslagtanks te gebruiken. Flowbatterijen zijn erg groot, het is een dure batterijsoort en zowel de laad- als de ontlaadsnelheid is erg laag. De batterijen zijn wel onderhoudsarm en hebben een ontladingsdiepte van honderd procent, zonder dat dit invloed heeft op de toch al erg lange levensduur. Er vindt nog steeds veel onderzoek en ontwikkeling plaats op het gebied van flowbatterijen. Zoals de zoektocht naar grondstoffen die niet schaars zijn, niet uit conflictgebieden komen en milieuvriendelijk zijn.

6. Toch een kleine windturbine?

Interessante ontwikkeling.

Een kleine windturbine voor €2500 die jaarlijks 2500-3000 kWh opwekt.

Bij een gemiddelde prijs van €0.35 per kWh betekent dit dat het toestel 2500*0,35=875 Euro per jaar opbrengt en zich binnen 4 jaar terug verdient.

Hoe het zit met de technische levensduur is op dit moment niet bekend.

Link naar het artikel.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?