Persbericht

Persbericht Voerendaal 19 september 2024

Energiecoöperatie De Omslag en Statkraft dienen vergunningsaanvraag in voor Zonnepark Lindelaufer Gewande in Voerendaal

Energiecoöperatie De Omslag heeft samen met Statkraft een vergunningsaanvraag ingediend voor de Energietuin Lindelaufer Gewande in Voerendaal. Deze aanvraag is de eerste voor zonne-energie op land in Parkstad. De energietuin wordt aangelegd, volgens het beleidskader dat door de Gemeente Voerendaal is vastgesteld. Hierin is bepaald dat elke aanvraag voor een zonnepark of energietuin voor 50% moet bestaan uit lokale, coöperatieve deelname.

Statkraft en De Omslag hebben onlangs een overeenkomst gesloten waarbij De Omslag voor 50% ontwikkelaar en eigenaar van de zonnepanelen zal zijn. De energietuin, gelegen tussen de Karstraat en de Midweg in Voerendaal, beslaat 17,7 hectare. Hiervan wordt 12,9 hectare bezet door zonnepanelen in een zogenaamde vlinderopstelling. Deze opstelling zorgt voor maximale daglichttoetreding op de bodem. 4 hectare zal worden ingericht als natuurgebied bij de kalkoven aan de Midweg.

De energietuin wordt zodanig aangelegd dat hij wordt opgenomen in het landschap. De tuin wordt omzoomd door een robuuste haag van 2 meter breed. Door de ligging op de top van de heuvel zal het park nauwelijks zichtbaar zijn. De energietuin heeft een verwachte opbrengst van 20,4 GWh groene stroom, wat gelijk staat aan het jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 8.200 huishoudens. Bij de terreininrichting wordt beplanting gekozen geschikt voor schraal kalkgrasland waardoor de biodiversiteit van de grond zal verbeteren.

In het uiteindelijke ontwerp is rekening gehouden met input van twee informatieavonden, en advies van de Natuur en Milieufederatie, het Waterschap, de Veiligheidsregio en Wildbeheer Voerendaal.

De Omslag kan deze ontwikkeling realiseren dankzij een aanvraag bij het Ontwikkelfonds Opwek van Energie Samen. Voor de uiteindelijke investering en aankoop van de zonnepanelen zullen participaties worden aangeboden aan leden van de coöperatie (burgers van Voerendaal en omgeving), zodat zij kunnen meegenieten van de opbrengsten van het zonnepark. Als de vergunning wordt verleend, wordt verwacht dat de bouw in 2027 kan beginnen.

Statkraft is een Noors staatsbedrijf, wereldwijd actief op de energiemarkt en de grootste producent van hernieuwbare energie in Europa. In Nederland is Statkraft betrokken bij ongeveer 30 zonneparken.

Energiecoöperatie De Omslag is een Voerendaalse energiecoöperatie die zich inzet voor de energietransitie naar 2050, onder andere door te investeren in zonne-energie. Omdat leden van de coöperatie kunnen investeren in het project is gewaarborgd dat de lusten en de lasten van de energie transitie zo veel mogelijk lokaal worden gedeeld.

Gemeente Voerendaal streeft ernaar om in 2040 energieneutraal te zijn, met alle energie uit hernieuwbare bronnen. In Zuid-Limburg is zonne-energie hierbij de belangrijkste optie. Vanaf 2024 zijn er strikte voorwaarden voor zonne-energie op land; de vergunningaanvraag van Statkraft en De Omslag is hiertoe toegelaten.

Meer informatie:

Bertille Soogelee, soogelee@icloud.com 0681393020, werkgroep lid De Omslag www.deomslag.org

Celine Berserik, projectleider Statkraft celine.berserik@statkraft.com 06 83837074

www.statkraft.nl zie zonnepark Voerendaal             

En de link naar de pdf versie.  

Het tekenmoment

3 gedachten over “Persbericht”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Binnenkort:

Aankomende evenementen

Blijf op de hoogte!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en voorkom dat u het laatste nieuws mist.

Meest recente berichten

Vragen of opmerkingen?