Op ons vorige artikel – Een warmtepomp, hoe dan? – hebben ons enkele vragen bereikt over hoe dit alles te meten.
Daarom een enkele aanwijzingen.
Voor techneuten die in de besturingstechnieken thuis zijn, waarschijnlijk wel te volgen.
Voor niet technici: we gaan ons beraden of we een versie “voor Dummies” kunnen opzetten, die voor de meesten – eventueel met wat hulp – wel hanteerbaar is.
Meten:
Buitentemperatuur:
– eigen draadloos weerstation (bijvoorbeeld van Netatmo, of een digitaal weerstation waarvan de buitensensor kan worden ontvangen met een usb-RFXcom-ontvanger, of zelfbouw met een wifi-ESP-microcontroller en temperatuur/luchtvochtigheidss ensor zoals DHT11)
– data van een regionaal weerstation opslaan dmv een scriptje.
Binnentemperatuur:
– opnieuw via een Netatmo of zelfbouw sensor (DHT11 of DS18B20 via ESP of RPi)
– binnenhalen met de API van een slimme thermostaat (bijvoorbeeld tado, misschien eTwist of Anna)
– binnenhalen van de eigen opentherm thermostaat met een OpenTherm GateWay (OTGW) van Nodo Shop
Overige CV-parameters (aanvoer, retour, modulatie, pomp)
– komen soms ook door op de OTWG of via de API van de slimme thermostaat.
– zelfbouw temperatuursensoren (DS18B20) op de betreffende leiding plaatsen met isolatie eromheen.
Database
– Een Domoticz installatie op een Raspberry Pi (RPi) kan hier goed voor worden gebruikt om alle data te koppelen en binnen te halen, eventueel uitgebreid met InfluxDB en Grafana voor betere visualisatie.
Een tijdschaal van 5 minuten is niet noodzakelijk, zo variabel is de warmtevraag ook weer niet. Uiteraard is er wel grote invloed van zoninstraling en warmtewinsten/verliezen binnenshuis (elektrisch verbruik, aantal personen, deuren open/dicht). Dit laatste kan een afwijking van makkelijk 10-20% geven op de benodigde warmtevraag bij gelijke buitentemperatuur en binnentemperatuur, daarom is het belangrijk om te middelen over minimaal een aantal weken voordat er iets zinnigs te zeggen is met zulke data. Grijze, winderige dagen geven de hoogste warmtevraag per graaddag.
De website mindergas.nl kan het nog eenvoudiger maken, daarbij wordt je warmtevraag (gasverbruik wat je zelf opgeeft of tegen betaling laat uitlezen van de slimme meter) omgerekend naar gewogen graaddagen van het KNMI weerstation in de buurt. Een gemiddelde binnentemperatuur van 18 graden is een goed uitgangspunt voor de meeste woningen.
Berekenen
Hier een methode om om het benodigde vermogen van een warmtepomp te berekenen.